izmojekuhinje.com by Muki

Switch to desktop Register Login

Kako ispeći kestenje? Featured

Kada dođe jesen, nego uživa u pucketanju opalog lišća pod nogama, nego čak voli i kada padaju duge i dosadne kiše, a drugi ipak uživaju u mirisu pečenog kestenja kod uličnih prodavača.

Evo vam prilike da napravite svoje kestenje u toplini Vašeg doma i nek se ovi opojni mirisi šire i popravljaju raspoloženje. :)
Za početak, bitno je pripremiti kestenje na pravi način. Kako? Idemo redom.

1. Svaki kesten trebamo prerezati po sredini tako da mu se vidi ukusno "srce". Mnogi su čuli ili im je rečeno da trebaju rezatu "na iks" ali ja vam preporučujem da ne radite tako. Uzmite nož za hljeb ili neki nož koji nema glatku oštricu i laganim pokretima prerežite cijelom dužinom da se kesten otvori.
 

2. Ubacite tako pripremljeno kestenje u tavu i prelijte hladnom vodom da ih potopi. Ubacite soli onako jedan prstohvat. Uključite platu i pustite da počne vriti. Čim provrije, odmah ugasite i sklonite s plate.

3. Izvadite kestenje iz vode i ubacite ih u tepsiju. Zagrijte rernu na 180 stepeni.

4. Ubacite kestenje u rernu na 15 minuta.

5. Nakon 15 minuta izvadite iz rerne i prekrijte krpom ili peškirićem. Ovo se radi jer će biti lakše guliti kestenje nakon što malo odstoje. Kestenje oguliti dok je toplo, ne čekati da se ohladi.

6. Uživajte u odličnom okusu i mirisu pečenog kestenja.

Last modified onutorak, 29 Oktobar 2013 18:54
Rate this item
(5 votes)
back to top

Copyright 2014 izmojekuhinje.com Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.

Top Desktop version