izmojekuhinje.com by Muki

Switch to desktop Register Login

Pijete li surutku/sirutku? Featured

surutka

Danas kompanije, koje lansiraju mliječne proizvode, počinju i surutku sve češć‡e da stavljaju na police i to kao zdravi napitak za sportiste i sve one koji žele snažan i otporan organizam. Koriste je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišić‡ne mase i kao antioksidant za osnaživanje tijela u borbi protiv raznih bolesti, kako piše BH-index.

Surutka sadrži najvažnije minerale za tijelo, potazijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje tijelo, pa je najbolja zamjena za, često, ne tako zdrava sportska energetska pića. Spada u najbolje prirodne proizvode, koji obnavljaju crijevnu floru, zato je i važna kao super hrana za dijete. Ȍak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mlijeko, jer je prepuna hranjivih supstanci, koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakt
Uz to, odlična je za probavu, zglobove, ligamente (omoguć‡uje i brz oporavak poslije treninga), ali i protiv starenja. Preporučuje se trudnicama, jer je odličan izvor proteina. Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisaš‡ete kilograme, čistite organizam, jačate tijelo, olakšavate dijetu (jer izaziva osjeć‡aj sitosti), čistite krvne sudove od holesterola, regulišete rad crijeva. Konzumirate je tako što jednu kašiku surutke rastvorite u čaši vode i pijete uz svako jelo.

Možete je u prodaji pronaći u tečnom obliku i u obliku praška (u ovom slučaju posebno obratite pažnju na količinu natrijuma (soli), jer neki proizvođači nude surutku u prahu, nastalu iz proizvodnje vrlo slanog sira). Zato, mi, naravno, preporučujemo domać‡u surutku, te ukoliko je možete nabaviti od nekog proizvođača sira na lokalnoj pijaci (najbolja bi bila kozija surutka).
Kada je kupite, čuvajte je od svjetlosti (uvijte flašu u foliju) i držite je u frižideru, ali ne duže od 10 dana. Donosimo vam i mali recept kako da napravite osvježavajući napitak: surutka limunada.

Rastvorite 1/3 šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok do dva limuna i sve pomiješajte sa jednom litrom surutke.
Odlično, osvježavajuć‡e pić‡e, zar ne?

Last modified onsubota, 13 Septembar 2014 21:03
Rate this item
(13 votes)
back to top

Copyright 2014 izmojekuhinje.com Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.

Top Desktop version